Gödi Strand - termálvizes fűtés és melegvízelőállítás

Nagy örömünkre szolgált, hogy 2012. március 22.-én átadhattuk Göd városának első megújuló energiát hasznosító épületgépészeti beruházását. Kívánjuk, hogy az általunk megvalósított rendszer sokáig szolgállja Göd városát és a Strand vendégeit.

Bízunk benne, hogy a jövőben mind több hasonló beruházás megvalósításával járulhat hozzá a magyar épületgépészet az ország energiafüggőségének és importigényének csökkentéséhez, Magyarország fenntartható fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikk Göd Városának honlapjáról:

Göd Város Önkormányzata régi feladatának tett eleget azzal, hogy a termálvizű strand öltözőjének fűtését gázról termálvízre állíttatta. A megújuló energia felhasználása mellett a környezetvédelem is megvalósul. Az új rendszert március 22-én adták át.

   

Fogarasi Antal egy meglévő, működő öltöző épületre tervezte meg az új rendszert, mellyel a legkisebb bontási munkával, a költségek optimalizálása mellett, a zavartalan működést biztosítva érte el a kitűzött célt. A beruházás nettó költsége 9.175 e Ft volt, mely az eddig éves szinten 3.262 e forintos használati meleg víz és fűtés, gázzal való ellátásának költségét figyelembe véve, várhatóan három év alatt térül majd meg. A költségek már nyáron is jelentősen csökkennek, eddig a főszezonban 900 köbméter gáz fogyott az öltözők használati meleg vizének (zuhanyzók) biztosítására. 

„Jelentőségteljes lépés ez a város életében, hiszen ez az első olyan önkormányzati beruházás, ahol megújuló energia felhasználásával fosszilis energiát váltottunk ki, mellyel energiát takarítunk meg és a strand üzemeltetése során a környezetvédelem is megvalósul” – nyilatkozta Markó József, Göd polgármestere.

A módszer

A termálkútból kitermelt 52 Cº -os víz nyomásfokozó szivattyú segítségével, hőszigetelt vezetéken jut el a kazánházban elhelyezett hőcserélőkbe, melyek közül az egyik a használati meleg víz megfelelő hőmérsékletét biztosítja, a másik az öltözőépület fűtéséhez szükséges hőmennyiséget állítja elő. A fűtés hő-leadói a mennyezeten elhelyezett, alacsony hőmérsékletű, sugárzó gipszkarton panelek. A meglévő radiátoros rendszert is ugyanez a meleg víz táplálja. Ezzel a műszaki megoldással a gázfelhasználás teljes egészében feleslegessé vált, így a próbaüzem március elsejei kezdete óta a gázcsap el van zárva.  Mindkét rendszer teljesen automatikusan működik, felügyeletet nem igényel.
További előny, hogy a visszatérő lehűlt víz a medencéket tápláló tározóba kerül, ezért a termálkútból többlet vízkivétel nem szükséges. Ezzel a megoldással csökkenthető a hűtővíznek használt, vezetékes víz mennyisége is, ez további költségmegtakarítást eredményez a strand üzemeltetésében.

Forrás: www.god.hu